317 חינוך מתמטי
חינוך מתמטי
מחלקה ללימודי תואר שני M.A
לימודי תואר דוקטור לפילוסופיה
לימודי תעודת הוראה במתמטיקה בחינוך על יסודי
ראש המחלקה: דוקטור מיכל איילון
יושבת ראש הוועדה לתארים מתקדמים: פרופסור טלי רוה
חברי הסגל האקדמי
פרופסור מן-המניין: פרופסור דני בן צבי, פרופסור רוזה לייקין
פרופסור חבר: פרופסור טלי רוה
פרופסור אמריטוס: פרופסור מיכל ירושלמי, פרופסור פרלה נשר, פרופסור אנה ספרד
מרצה בכיר: דוקטור שי אולשר, דוקטור מיכל איילון
מרצה: דוקטור מיכל דביר
גימלאית: דוקטור אירית פלד
מזכירות המחלקה
מנהלנית המחלקה: גברת סמדר פוריאן
טלפון: 04-8249122; פקס: 04-8249375
דואר אלקטרוני: sporian@univ.haifa.ac.il
מזכירות המחלקה: גברת סיון חבה
טלפון: 04-8240580; פקס: 04-8249375
דואר אלקטרוני:sberdugoh@staff.haifa.ac.il
שעות קבלה: ימים א׳-ה׳, בין השעות 13:00-11:00
מיקום: חדר 435, קומה 4, בניין חינוך
אתר המחלקה באינטרנט: http://edu.haifa.ac.il/mathed
לימודים לתואר שני M.A.
יושב ראש הוועדה לתארים מתקדמים: פרופסור טלי רוה
מטרת הלימודים ומהותם
מטרת הלימודים לתואר שני היא להכשיר סגל בכיר שיעסוק במחקר בחינוך מתמטי, יקדם את הוראת המתמטיקה בכל הגילאים והמערכות, ויעסוק בפיתוח סביבות למידה ותכניות לימודים ובהכשרת מורים למתמטיקה.
מטרות הלימודים
המחלקה לחינוך מתמטי פותחת הזדמנויות מגוונות להכשרה, העמקה והעשרה מקצועית ומחקרית בתחומים הבאים:
הבנה של: תהליכי למידה והוראה של מתמטיקה ברמות שונות ובגילאים שונים
מאפיינים קוגניטיביים, ניורו-קוגניטיביים של חשיבה מתמטית
תהליכים חברתיים בכיתה מתמטית
פיתוח ויישום של:
כלים טכנולוגיים המיועדים ללמידה ולהוראה של מתמטיקה
תכניות לימודים, חומרי למידה וכלי הערכה במתמטיקה
גישות שונות להוראת המתמטיקה המתאימות לאוכלוסיות מגוונות
פיתוח מומחיות מורים ומורי מורים למתמטיקה
הוראה ולמידה של המתמטיקה במסגרות שונות
גישות מגוונות למחקר מתקדם בחינוך מתמטי בגישות שונות ובתחומים מגוונים
כל התחומים ישלבו תכנים מענפי מתמטיקה שונים הכוללים אריתמטיקה, אלגברה, גיאומטריה, חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי וסטטיסטיקה.
תכניות הלימוד
- תכנית מ.א. בחינוך מתמטי: החוג לחינוך מתמטי (http://edu.haifa.ac.il/mathed) מציע שני מסלולי לימוד: מסלול א׳ בהיקף של 28 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (בהיקף 8 שש"ס) סך הכול 36 שעות סמסטיריאליות, מסלול ב׳ בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרויקט סיום. המסיימים יהיו זכאים לתואר M.A. בחינוך מתמטי.
התמחויות בתוכנית מ.א. בחינוך מתמטי
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בטכנולוגיות בשירות החינוך המתמטי
התכנית מתאימה למי שרוצה לקדם למידה והוראה חווייתית של המתמטיקה על ידי יישום כלים טכנולוגיים. ההתמחות מציעה לימודים המשלבים מחקר חינוכי עם פיתוח של כלים טכנולוגיים חדשים. ההתמחות מציעה שני מסלולים: מסלול א' בהיקף של 32 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (בהיקף 4 שש"ס) סך הכול 36 שעות סמסטיריאליות, ומסלול ב' בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרויקט סיום. המסיימים יהיו מוסמכי הפקולטה לחינוך ויהיו זכאים לתואר M.A בחינוך מתמטי עם התמחות בטכנולוגיות בשירות החינוך המתמטי.
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בהנחיית מורים למתמטיקה
התכנית מאפשרת למורים מנוסים קידום והכשרה בהדרכת מורים, ריכוז מקצוע בבתי הספר והובלה של קהילות מורים למתמטיקה. ההתמחות מציעה שני מסלולים: מסלול א' בהיקף של 32 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (בהיקף 4 שש"ס) סך הכול 36 שעות סמסטריאליות, ומסלול ב' בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרויקט סיום. המסיימים יהיו מוסמכי הפקולטה לחינוך ויהיו זכאים לתואר M.A בחינוך מתמטי עם התמחות בהנחיית מורים למתמטיקה.
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בלמידה, מוח וחינוך
התכנית הינה תכנית כלל פקולטתית המעניקה תואר מוסמך M.A בחינוך מתמטי. התכנית מיועדת לשואפים לעסוק במחקר בסיסי או יישומי אשר יתווה דרך לשינויים בחינוך ובמדיניות חינוכית. ההתמחות בלמידה מוח וחינוך עתידה לשלב שלושה תחומי ידע מרכזיים: מדעי המוח, פסיכולוגיה, וחינוך פדגוגיה ודידקטיקה. ההתמחות מציעה שני מסלולים: מסלול א' בהיקף של 32 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (בהיקף 4 שש"ס) סך הכול 36 שעות סמסטריאליות, ומסלול ב' בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרויקט סיום. המסיימים יהיו מוסמכי הפקולטה לחינוך ויהיו זכאים לתואר M.A בחינוך מתמטי עם התמחות בלמידה מוח וחינוך.
- תכנית מ.א. בחינוך מתמטי בשנה קלנדרית אחת (3 סמסטרים): תכנית זאת זהה בהיקפה לתואר שני בחינוך מתמטי (רגיל), אך יותר אינטנסיבית. במסגרת תכנית זו הלימודים נמשכים כשנה קלנדרית אחת, כלומר סמסטר חורף, סמסטר אביב, וסמסטר קיץ. תכנית זו לא כוללת תיזה או התמחות ומתנהלת בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרויקט סיום.
- תוכנית בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה: http://www.edu.haifa.ac.il/learning-dis. תוכנית משותפת למחלקה לחינוך מתמטי ולמחלקה ללקויות למידה. התוכנית מציעה שני מסלולים: מסלול א׳ בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית, ומסלול ב׳ בהיקף של 44 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת פרוייקט סיום. הקבלה לתוכנית מותנית בקבלה למחלקה ללקויות למידה ולמחלקה לחינוך מתמטי (בכל חוג לפי התנאים המקובלים בו). המסיימים יהיו זכאים לתואר .M.A בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה. המועמדים צריכים להירשם לשני המחלקות : המחלקה לחינוך מתמטי והמחלקה ללקויות למידה.
- תכנית אישית במתמטיקה וחינוך: התוכנית מציעה מסלול א בלבד בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות. המסיימים את התואר במחלקה לחינוך מתמטי יהיו זכאים לתואר M.A בחינוך מתמטי במסלול אישי מתמטיקה וחינוך.
לימודי קריירה שניה
בנוסף החוג מציע לבוגרי מקצועות עתירי מתמטיקה שרוצים לבנות קריירה שניה. המחלקה פותחת חלון הזדמנויות ללמוד לתואר שני בשילוב עם תעודת הוראה למתמטיקה בחינוך על יסודי. התכנית מזכה בפטור משכר לימוד על לימודי תעודת הוראה (ראה נתיב ג׳ בלימודי תעודת הוראה)
תנאי קבלה
תנאי הקבלה תלויים בתכניות
M.A חינוך מתמטי (כולל התמחויות ותכנית בשנה קלנדרית אחת):
מועמדים לתכנית תואר שני בחינוך מתמטי יעמדו בתנאים הבאים:
– בוגרי מתמטיקה או מחלקות להוראת מדעים, או
– בוגרי מדעים מדויקים עם ניסיון בחינוך מתמטי, או
– בוגרי חינוך (או הוראה) עם התמחות בחינוך מתמטי או
– בוגרי מקצועות עתירי מתמטיקה (ללימודי תואר שני במתמטיקה עם תעודת הוראה במתמטיקה על יסודי) או
– בוגרי פסיכולוגיה/ מדעי הקוגניציה/ מדעי המוח עם עניין בקוגניציה, מוח וחינוך מתמטי
מועמדים יהיו בעלי תואר בוגר ממוסד להשכלה גבוהה בתנאים הבאים:
– ציון ממוצע 80 ומעלה בחינוך או הוראה וציון ממוצע 76 ומעלה במתמטיקה, או
– ציון ממוצע 80 ומעלה בהוראת המדעים (או תחום מקביל על פי שיקול הדעת של החוג).
– לבוגרי מקצועות עתירי מתמטיקה – ציון ממוצע 76 במקצועות מתמטיים ו-30 שעות שבועיות סמסטריאליות לפחות לימודים במקצועות ממסמך רישיונות הוראה.
תכנית אישית במתמטיקה וחינוך:
מועמדים לתוכנית מסלול אישי יהיו בוגרי תואר ראשון במתמטיקה בציון 80 לפחות. כמו כן, יעמדו בדרישות המחלקה הרגילות. המועמד יתקבל בשנה הראשונה ללימודיו לתכנית הרגילה בחינוך מתמטי. הקבלה למסלול האישי יקבע רק בסוף השנה הראשונה ללימודי תואר השני. וזאת בתנאי של מציאת מנחה וממוצע של 80 לפחות בשנה הראשונה.
תוכנית M.A בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה:
מועמדים לתכנית קשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה יעמדו בדרישות הקבלה בשני חוגים: המחלקה לחינוך מתמטי והמחלקה ללקויות למידה.
לתכנית יש דרישות קבלה שונות המפורטות בהמשך.
על המועמדים לעבור ראיונות קבלה.
דרישות נוספות עבור ההתמחויות:
התמחות בטכנולוגיות בשירות החינוך המתמטי:
מועמדים שיחסרו רקע במדעי המחשב יידרשו לשיעורי השלמה רלוונטים, כגון מבוא לתכנות.
התמחות בהנחיית מורים למתמטיקה:
בעלי ניסיון עבודה כמורים למתמטיקה של 5 שנים לפחות.
התמחות במוח וחינוך
עדיפות תינתן לסטודנטים לתארים מתקדמים עם רקע בחינוך ו/או פסיכולוגיה / קוגניציה / מדעי המוח, אשר מעוניינים לקחת חלק פעיל בחקר המוח המתמטי. אין חובה לרקע מתמטי מהתואר הראשון.עדיפות למועמדים עם 4 יחידות במתמטיקה לפחות. מועמדים שאינם בעלי רקע מספק בפסיכולוגיה, כפי שייקבע על ידי ועדת התואר השני, ידרשו בהשלמות עד סוף שנה א'.
קורסי השלמה בשנה א'
– התפתחות הילד חלק א'
– התפתחות הילד חלק ב'
בנוסף לכך בכל התכניות:
אין אפשרות להתחיל את לימודי התואר השני ללא סיום חובות שמיעה בתואר הראשון.
בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, יידרשו לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלתם ללימודים.
מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחוץ לארץ וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה-GRE, או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
על המועמדים לעמוד בבחינת כניסה באנגלית ולקבל בה ציון של 75 לפחות.
בהתמחויות על המועמדים לעמוד בבחינת כניסה באנגלית ולקבל בה ציון של 80 לפחות.
לימודי השלמה
- ועדת קבלה רשאית לדרוש קורסי השלמה ממועמדים בעלי רקע אקדמי חסר. הקורסים יהיו ברמת תואר בוגר. קורסי ההשלמה לא יימנו במספר השעות לתואר.
- תוכנית ההשלמה תיקבע על ידי ועדת הקבלה על פי הרקע של כל מועמד.
- סטודנטים יידרשו לסיים את לימודי ההשלמה במהלך שנה א׳ ללימודיהם בציון 80 לפחות.
- סטודנט המעוניין לערער על דרישה להשלים קורס מסוים בנימוק שלמד קורס דומה, יתבקש להציג מסמכים רלוונטיים ממוסד אקדמי מוכר. המסמכים הנדרשים (לכל קורס בנפרד) יכללו סילבוס, ציון משוקלל (80 לפחות), פרטים על היקף הקורס, נקודות, זכאות, שם ותואר המרצה. יש להמציא מסמכים אלה בעת הרישום. פטורים מלימודי השלמה על סמך המסמכים יידונו עד לאחר תום השבוע הראשון ללימודים. לא יידונו בקשות לפטורים לאחר מועד זה.
- סטודנטים שלמדו שיטות מחקר כמותניות או איכותניות לפני יותר מ-10 שנים, יחויבו בשנת לימודיהם הראשונה לתואר שני בקורסי השלמה במקצועות אלו.
נהלים
מסלולי לימודים
במסגרת התואר השני במחלקה קיימים המסלולים הבאים:
1. מסלול א׳ – מסלול עם עבודת גמר מחקרית- תזה
2. מסלול ב׳ – מסלול עם עבודת גמר- ללא תזה
3. מסלול ישיר לדוקטורט
- מסלול עם עבודת גמר מחקרית – תיזה (להלן מסלול א׳)
מסלול א׳ כולל לימוד קורסים בהתאם לתכנית הלימודים המפורטת בהמשך והגשת תזה. רישום למסלול א׳ אינו מבטיח המשך לימודים במסלול זה.
האפשרויות לכתיבת עבודת מחקר תלויים:
בציונים (נדרש ציון של 80 לפחות בקורסים המתודולוגיים ו-85 לפחות בעבודה סמינריונית של שנה א׳), התקשרות בתום שנה א׳ עם מנחה מתוך מרצי החוג המורשה להנחות עבודות גמר ומסכים להנחות את הסטודנט, והגשת הצעה לתזה בתום הסמסטר השלישי ללימודים.
רישום למסלול א׳ איננו מבטיח מראש שהסטודנט יצליח להתקשר עם מנחה או שיוכל לעשות מחקר בכל נושא המעניין אותו.
העברת סטודנטים, שלא יעמדו בלוח זמנים זה למסלול ב׳ או הפסקת לימודיהם, יישקלו על-ידי ועדת התואר שני החוגית.
- מסלול עם עבודת גמר (להלן מסלול ב׳ ללא תזה)
מסלול ב׳ כולל לימוד קורסים בהתאם לתכנית הלימודים, הכוללת בחינת גמר, כמפורט בהמשך. מסלול זה הוא ללא כתיבת תזה. לבחינת הגמר ייגש רק מי שסיים את חובות השמיעה והגיש את כל העבודות. במידה ויתברר לאחר ביצוע בחינת הגמר כי הסטודנט לא עמד בדרישות כלשהן ציוני בחינת הגמר יבוטלו.
הערה: מעבר ממסלול א׳ למסלול ב׳ נתון לשיקולה של הוועדה לתארים מתקדמים. על הסטודנט למלא בקשה מנומקת ולהגישה ליושב ראש הוועדה באמצעות מרכזת החוג. סטודנט אשר לא עומד בדרישות הלימודים במסלול א׳ ולא יימצא מתאים להמשך לימודיו במסלול ב׳, לימודיו יופסקו.
- מסלול ישיר לדוקטורט
הנהלים במסלול זה הם כפי שמפורט בתקנון לימודי דוקטורט אוניברסיטאי.
משך הלימודים ומהלכם
בכל התכניות פרט לתואר שני בשנה קלנדרית אחת, על הסטודנטים במסלול א׳ ומסלול ב׳ לסיים את כל חובות השמיעה והגשת העבודות במשך שנתיים. סטודנטים במסלול א׳ יירשמו לשנה נוספת, במסגרתה יסיימו את עבודת הגמר המחקרית (תזה) ויגישו אותה לשיפוט. לוח זמנים זה הוא מחייב, ולכן על המועמדים לשקול היערכות מתאימה. יש לחדש את הרישום ללימודים כל שנה, גם בזמן הכתיבה של עבודת הגמר. תכנית הלימודים המחייבת היא התכנית המתפרסמת בשנתון המתייחס לשנת הלימודים בה התחילו הסטודנטים את לימודיהם. במהלך הלימודים ייתכנו שינויים במבנה תכנית הלימודים. אם במהלך הלימודים אושר מעבר למסלול אחר או למגמה שונה, החובות החלים על הסטודנט הם בהתאם לשנתון של השנה בה אושר המעבר.
עבודות סמינריוניות
– ניתן להגיש עבודה סמינריונית אך ורק בקורס שמוגדר כסמינריון.
– אין להגיש שתי עבודות סמינריוניות אצל אותו מרצה.
– אין להגיש עבודה משותפת אלא במקרים מיוחדים ולאחר קבלת אישור מיוחד ממרצה הקורס.
– מרצה הקורס יקבע את מועד הגשת העבודה הסמינריונית בקורס שלו. מועד זה יכול להקדים את המועדים שנקבעו על ידי הרשות ללימודים מתקדמים, אך אינו יכול להיות יותר מאוחר ממנו. (עבודות של סמסטר א׳: סוף סמסטר ב׳. עבודות של סמסטר ב׳: תום השבוע הראשון של שנת הלימודים העוקבת).
לפני הגשת העבודה על הסטודנט לדאוג לרישום תאריך הגשת העבודה ופרטיה במזכירות החוג. על הסטודנט לחתום על טופס הצהרה על הכנה עצמית של העבודה. על הסטודנט לוודא שעותק מהעבודה הסמינריונית שהוגשה יישאר בידיו.
נוהל כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה) במסלול א׳
– עבודת הגמר תונחה על ידי אחד ממרצי המחלקה המורשים להנחות עבודת גמר. רשימת המרצים המורשים להנחות נמצאת באתר המחלקה. באישור יושב ראש הוועדה לתארים מתקדמים והרשות ללימודים מתקדמים ניתן לצרף מנחה שני מתוך המחלקה לחינוך מתמטי או מחוצה לה במגבלות מסוימות.
– על הסטודנט והמנחה לחתום על טופס התקשרות. ההתקשרות צריכה להתבצע עד סוף השנה הראשונה ללימודים.
– את ההצעה לעבודת הגמר המחקרית יש להגיש לכל המאוחר עד תום השבוע הראשון של סמסטר ב׳ בשנה השנייה ללימודים (לא כולל חופשת קיץ). ההצעה תוגש למזכירות החוג.
– על הצעת המחקר לעמוד בקריטריונים אתיים, והיא תוגש לאישור ועדת האתיקה הפקולטטית מיד לאחר אישור הצעת המחקר על ידי הועדה המחלקתית ועל פי הנחיות וועדת האתיקה באתר הפקולטה.
בנוסף לכך, במחקרים המתקיימים במוסדות חינוך, יש לבדוק אם דרוש אישור של המדען הראשי של משרד החינוך.
– את עבודת הגמר המחקרית יש לסיים לכל המאוחר תוך שלוש שנים מיום תחילת לימודי התואר שני. הנחיות להגשת הצעת מחקר ונהלים להגשת עבודת הגמר המחקרית ניתן לקבל במזכירות החוג או באתר החוג בקישור https://drive.google.com/file/d/1vYXFm6NGe02urEPXLfMzBywipkw11gTO/view.
– לאחר שהעבודה תקרא על-ידי שופטים, תתכנה דרישות לתיקונים. על הסטודנט יהיה להגיש את הנוסח המתוקן של התיזה בזמן שייקבע.
נוהל סיום במסלול ב׳
רשאים לגשת להליכי סיום אך ורק סטודנטים שהשלימו את כל חובות השמיעה כולל הגשת כל העבודות וקבלת ציונים. על הסטודנטים לעמוד בבחינה על אחת מהעבודות הסמינריוניות שכתבו במהלך לימודיהם. הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים תבחר את העבודה הסמינריונית עליה יתקיים המבחן.
חינוך מתמטי- סיום התואר
בתכנית מסלול א׳ (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית – תזה) ומסלול ב׳ (ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית). המסיימים יהיו זכאים לתואר M.A בחינוך מתמטי.
מבנה הלימודים:
חינוך מתמטי
מסלול א׳
שנה א׳ חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני 4
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי 4
1 עיון מתמטי 4
שנה א׳ בחירה
1 מחקר בחינוך מתמטי 4
שנה ב׳ חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי
שנה ב׳ בחירה
1 בחינוך מתמטי או בתחום אחר 4
סך הכל קורסים 7
28 שעות שבועיות סמסטריאליות ובנוסף תיזה בהיקף של 8 שעות סמסטראליות סך הכול 36 שעות סמסטיריאליות
מסלול ב׳
שנה א׳ חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני 2
1 מחקר איכותני 2
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי 4
1 עיון מתמטי 4
שנה א׳ בחירה
2 מחקר בחינוך מתמטי
שנה ב׳ בחירה
2 מחקר בחינוך מתמטי
2 בחירה מחוג אחר
סך הכל קורסים 9
סך הכל שעות שבועיות סמסטריאליות 36
הערות
-קורסים בחינוך המתמטי יבחרו מתוך הרשימה המופיעה בטבלת תכנית הלימודים (ראה בהמשך), בהתאם לתכנית הלימודים שתקבע בשנת הלימודים הנתונה ובהתייעצות עם המנחה או ראש החוג.
-התוכנית תיבנה באופן אישי לסטודנטים הלומדים לתואר שני בחינוך מתמטי בשילוב עם תעודת הוראה.
חובות
העבודות הסמינריוניות:
מסלול א׳ עבודה סמינריונית אחת בחינוך מתמטי
מסלול ב׳ שתי עבודות סמינריוניות בחינוך מתמטי
סיום הלימודים בתכנית:
מסלול א׳ תיזה בחינוך מתמטי
מסלול ב׳ בחינה בעל פה על אחת מהעבודות הסמינריוניות שנכתבו במהלך הלימודים (בחירת העבודה תעשה על ידי הוועדה לתארים מתקדמים)
הציון הסופי:
חינוך מתמטי
הציון ניתן עבור מסלול א׳
קורסים 40%
עבודה סמינריונית 20%
תיזה 40%
הציון ניתן עבור מסלול ב'
קורסים 50%
עבודה סמינריונית 30%
בחינת גמר 20%
תואר שני בחינוך מתמטי בשנה קלנדרית אחת (3 סמסטרים)
סמסטר א-ב
חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני 2
1 מחקר איכותני 2
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי 4
1 עיון מתמטי 4
בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי 8
1 מחקר בחוג אחר או עיון מתמטי 4
סמסטר קיץ
בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי (קורסים מקוונים במלואם) 8
בחירה
1 בחינוך מתמטי או בתחום אחר 4
סך הכל 36 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול אישי במתמטיקה וחינוך (מו״ח)
בתכנית מתמטיקה וחינוך מתאפשרת למידה במסלול אישי המשותף לחוג לחינוך מתמטי ולחוג למתמטיקה. לימודי המתמטיקה וחינוך מתקיימים במסלול א' (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית- תזה). קורסי בחירת חובה ובחירה ייקבעו בייעוץ עם המנחה או ראש החוג.
מבנה הלימודים:
מסלול א׳ בלבד
שנה א׳ חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי
בחירת חובה
1 מחקר בחינוך מתמטי
2 מתמטיקה
שנה ב׳ בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי
3 מתמטיקה
סך הכל 10 קורסים: 5 חינוך מתמטי, 5 מתמטיקה
40 שעות שבועיות סמסטריאליות
דרישות:
– עבודה סמינריונית אחת בחוג לחינוך מתמטי
-סמינר מתקדם בחוג למתמטיקה
הציון הסופי
קורסים 30%
עבודה סמינריונית 30%
תיזה 40%
חובות
קורסי חובה בחוג – כללי לכול המסלולים:
מספר הקורס שם מרצה סוג שעות
317.4001 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי שיעור 4
313.4006 שיטות מחקר במחקר חינוכי שיעור 4 (למסלול א בלבד)
318.4000 מחקר כמותני וסטטיסטיקה 2 (למסלול ב בלבד)
316.4094 מחקר איכותני (למסלול ב' בלבד)
317.4071 פדגוגיות מבוססות מידול סטטיסטי (קורס עיון) שיעור 4
העבודות הסמינריוניות:
עבודות סמינריוניות בתוכנית מתמטיקה וחינוך (מו״ח)
מסלול א׳
עבודה סמינריונית אחת בחוג לחינוך מתמטי
סמינר מתקדם בחוג למתמטיקה
תוכנית בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה
תכנית בינתחומית בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה
תכנית משותפת למחלקה לחינוך מתמטי ולמחלקה ללקויות למידה, היא יכולה להילמד בשני מסלולים: מסלול א׳ (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית – תזה) ומסלול ב׳ (ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית). המסיימים יהיו מוסמכי הפקולטה לחינוך ויהיו זכאים לתואר M.A בקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה.
התכנית מיועדת למתעניינים בתהליכי למידה תקינה ולקויה של חשבון ושל מתמטיקה ובנושאים הקשורים בעיבוד מידע מתמטי.
תנאי קבלה
יש לעמוד בתנאי הקבלה של החוג לחינוך מתמטי והחוג ללקויות למידה.
במחלקה לחינוך מתמטי
נדרש ידע בחינוך ובמתמטיקה.
ציון של 80 לפחות בהוראת מדעים או שילוב של תואר במדעים בציון של 80 לפחות ביחד עם לימודי חינוך או פסיכולוגיה בציון של 80.
במחלקה ללקויות למידה
תואר תואר ראשון במדעי ההתנהגות בציון ממוצע של 85 לפחות ולא פחות מ-80 בכל חוג.
ציון 80 לפחות במבחן קבלה באנגלית.
קורות חיים ושתי המלצות המתייחסות ליכולת האקדמית.
ראיון אישי בשלב המיון הסופי – אליו יוזמנו רק חלק מן המועמדים.
לימודי השלמה – ציון של 80 לפחות בכל קורס בלימודי השלמה (במידה ונדרשו השלמות).
קורסי ההשלמה הנדרשים ייקבעו בהתאם להחלטת ועדת הקבלה.
308.2004 אספקטים נוירופסיכולוגיים של הלמידה 4 נקודות
308.2005 פסיכולוגיה קוגניטיבית 2 נקודות
מבנה הלימודים:
התכנית לקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה
מסלול א
שנה א' חובה
קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (313.4006)
חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4001)
קוגניציה בכיתת המתמטיקה 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4087)
עיבוד המספר: היבטים תיאורטיים ומחקריים 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4116)
מבוא ללקויות למידה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4115)
אורתוגרפיה: קריאה ולקויי קריאה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4141)
התפתחות תקינה ולקויה של השפה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4140)
שנה ב' חובה
קשיי למידה בחשבון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4064)
בחירת חובה
1 מחקר בחינוך מתממטי 4 שעות סמסטריליות
לקויות למידה- חובה
נוירוביולוגיה של הקוגניציה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4170)
הערכה ואבחון תפקודי למידה בגילאי הילדות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4162)
הבסיס הנוירוקוגניטיבי של מיומנויות בחשבון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4119)
סך הכל 36 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ב
שנה א'
חובה
קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (318.4094)
מחקר איכותי 2 שעות שבועיות (316.4094)
חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4001)
קוגניציה בכיתת המתמטיקה 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4087)
עיבוד המספר: היבטים תיאורטיים ומחקריים 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4116)
מבוא ללקויות למידה 2 שעות שבועיות סמסטיראליות (308.4115)
אורתוגרפיה: קריאה ולקויי קריאה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4141)
התפתחות תקינה ולקויה של השפה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4140)
בחירת חובה
1 חינוך מתמטי
או
2 לקויות למידה
סך הכל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שנה ב'
חינוך מתמטי- חובה
קשיי למידה בחשבון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות (317.4064)
חינוך מתמטי- בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי 2 קורסים 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
לקויות למידה- חובה
נוירוביולוגיה של הקוגניציה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4170)
הערכה ואבחון תפקודי למידה בגילאי הילדות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4162)
הבסיס הנוירוקוגניטיבי של מיומנויות בחשבון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (308.4119)
סך הכול בתוכנית במסלול ב' 44 שעות שבועיות סמסטריאליות
חובות
מסלול א׳
עבודה סמינריונית אחת בחוג לחינוך מתמטי או בחוג ללקויות למידה
מסלול ב׳
שתי עבודות סמינריוניות:
עבודה סמינריונית אחת בחוג לחינוך מתמטי
עבודה סמינריונית אחת בחוג ללקויות למידה
סיום לימודים בתוכנית לקשיים ולקויות למידה בחשבון ובמתמטיקה
מסלול א׳
תזה שתיכתב בחוג לחינוך מתמטי, או בחוג ללקויות למידה, לפי בחירת הסטודנט
מסלול ב׳
מבחן גמר
הציון הסופי:
מסלול א׳
תזה 40%
עבודות סמינריוניות 30%
קורסים 30%
מסלול ב׳
עבודות סמינריוניות 30%
קורסים 40%
בחינת גמר 30%
מבנה הלימודים בכל ההתמחויות
מבנה כללי של תכנית הלימודים, לימודי בחירה, חובה, סמינריונים, תרגילים וכדומה בנקודות זכות ובשעות שבועיות בחלוקה לפי שנות לימוד וסמסטרים.
מסלול א׳
שנה א׳ חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי
1 עיון מתמטי (לא חובה בהתמחות למידה מוח וחינוך- ניתן לבחור קורס אחר)
בחירת חובה
1 מחקר בחינוך מתמטי- בתחום ההתמחות
שנה ב׳
בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי- בתחום ההתמחות
1 מחקר בחינוך מתמטי
בחירה
1 בחינוך מתמטי או בתחום אחר
סך הכל 8 קורסים
סך הכל 32 שעות שבועיות סמסטריאליות עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (בהיקף 4 שש"ס) סך הכול 36 שעות סמסטריאליות
מסלול ב׳
שנה א׳
חובה
1 קורס במחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני
1 מחקר איכותני
1 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי
1 עיון מתמטי (לא חובה בהתמחות למידה מוח וחינוך- ניתן לבחור קורס אחר)
בחירת חובה
1 מחקר בחינוך מתמטי- בתחום ההתמחות
בחירה
1 בחינוך מתמטי או בתחום אחר
שנה ב׳
בחירת חובה
2 מחקר בחינוך מתמטי- בתחום ההתמחות
1 חינוך מתמטי
בחירה
2 בחינוך מתמטי או בתחום אחר
סך הכל קורסים 10 קורסים
40 שעות שבועיות סמסטריאליות
חובות
מסלול א׳
עבודה סמינריונית אחת בתחום ההתמחות
במסלול ב׳
שתי עבודות סמינריוניות: בתחום ההתמחות
פרטים נוספים על ההתמחויות:
סך הכל 3 חובה/ חובת בחירה קורסים בכל התמחות
כל קורסי התמחויות פתוחים ללומדים בחינוך מתמטי ללא התמחות
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בטכנולוגיות בשירות החינוך המתמטי
2 קורסי חובה בהתמחות מתוך הרשימה
317.4065 משאבי הוראה דיגיטליים, דוקטור שי אולשר, סמינריון
317.4079 משאבי הוראה וידע של מורים, דוקטור מיכל איילון ודוקטור שי אולשר
317.4080 סביבות מתוקשבות בהוראת המתמטיקה, דוקטור שי אולשר, סמינריון, מקוון
317.4086 מידול סטטיסטי, ד"ר מיכל דביר, סמינריון, מקוון
1 קורס חובת בחירה מתוך הרשימה
317.4059 הערכה בהוראת המתמטיקה דוקטור מיכל איילון, סמינריון
317.4076 יישומי מחשב במחקר בפסיכולוגיה ובחינוך מתמטי, דוקטור טלי רוה
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בהנחיית מורים למתמטיקה
2 קורסי חובה מתוך הרשימה
317.4040 ידע והתפתחות מקצועית של מורים למתמטיקה, דוקטור מיכל איילון, סמינריון
317.4083 הנחיית מורים למתמטיקה תיאוריה ופרקטיקה, דוקטור מיכל איילון, סמינריון
317.4024 אתגרים מתמטיים בחינוך- עיצוב משימות, פרופסור רוזה לייקין, סמינריון
317.4080 סביבות מתוקשבות בהוראת המתמטיקה, דוקטור שי אולשר, במינריון, מקוון
1 קורס חובת בחירה מתוך הרשימה:
317.3511 ניתוח סיטואציות כיתתיות, דוקטור מיכל איילון, סמינריון
317.4058 ארגומנטציה והוראת המתמטיקה, דוקטור מיכל איילון, סמינריון
317.4067 מורי מורים למתמטיקה: מומחיות ויצירתיות, פרופסור רוזה לייקין, סמינריון
תואר שני בחינוך מתמטי עם התמחות בלמידה, מוח וחינוך
קורסי חובה בהתמחות
שנה א'
317.4069 מדעי המוח בחינוך, דקוטור טלי רוה, סמינר
308.4373 סבב מעבדות בחקר המוח והחינוך, פרופסור אורלי רובינשטיין, סמינר
שנה ב'
319.4069 סמינר אינטיגרטיבי בלמידה, מוח וחינוך רוטציה בין מרצי הפקולטה
קורסים בחוג לחינוך מתמטי תשפ"ה
רוב קורסים שברשימה להלן ניתנים מדי שנתיים
317.4001 חינוך מתמטי: קורס אינטגרטיבי שיעור 4 כן
317.4016 למידה והוראה של תלמידים בעלי יכולת גבוהה במתמטיקה סמינריון 4 לא
317.4019 למידה באמצעות פרויקטים בסביבות עתירות טכנולוגיה סמינריון 4 לא
317.4027 טכנולוגיות חדשניות בשירות החינוך סמינריון 4 לא
317.4028 תהליכי חשיבה מתמטית בסביבות ממוחשבות סמינריון 4 לא
317.4038 מחוננות ויצירתיות של מורים ותלמידים סמינריון 4 לא
317.4040 ידע והתפתחות מקצועית של מורים למתמטיקה סמינריון 4 לא
317.4046 סוגיות בחקר מחוננות ויצירתיות סמינריון 4 לא
317.4048 פיתוח חשיבה סטטיסטית בקהילת למידה סמינריון 4 כן
317.4058 ארגומנטציה והוראת מתמטיקה סמינריון 4 לא
317.4060 הבסיס המוחי של המתמטיקה סמינריון 4 לא
317.4061 יצירתיות ויכולות למידה במתמטיקה סמינריון 4 כן
317.4062 הערכה ממוחשבת במתמטיקה סמינריון 4 כן
317.4064 קשיי למידה בחשבון סמינריון 4 לא
317.4065 משאבי הוראה דיגיטליים סמינריון 4 כן
317.4067 מורי מורים למתמטיקה: מומחיות ויצירתיות סמינריון 4 כן
317.4068 חשיבה, מוח וחינוך סמינריון 4 לא
317.4069 מדעי המוח בחינוך 4 כן
317.4070 מחקר בחינוך מתמטי בעדשה של מחקר נוירוקוגניטיבי סמינריון 4 לא
317.4075 מידול מתמטי 4 כן
317.4076 יישומי מחשב במחקר בפסיכולוגיה ובחינוך מתמטי סמינריון 4 כן
317.4077 שיטות מחקר איכותניות ומשולבות – סמינר תזה שיעור 4 לא
317.4079 משאבי הוראה וידע של מורים 4 סמנריון לא
317.4080 סביבה מתוקשבת בהוראת מתמטיקה סמינריון 4 כן
317.4086 מידול סטטיסטי סמינריון 4 לא
317.4087 קוגניציה בכיתת המתמטיקה סמינריון 4 כן
עיון מתמטי
מספר הקורס שם סוג שעות יינתן בתשפה
317.3500 תיאוריה ומעשה בהוראת המתמטיקה- גיאומטריה-א' שיעור 4 כן
317.3501 תיאוריה ומעשה בהוראת המתמטיקה- אלגברה ואנליזה-ב' שיעור 4 כן
107.3524 מבוא לפילוסופיה והיסטוריה של התמטיקה שיעור 4 לא
317.4022 מתמטיקה שימושית שיעור 4 לא
317.4024 אתגרים מתמטיים בחינוך סמינריון 4 לא
317.4071 פדגוגיות מבוססות מידול סטטיסטי – כן
ועדת אתיקה
חובה לקבל אישור ועדת אתיקה להצעת המחקר אם המחקר המוצע הוא מחקר בבני אדם.
על פי החלטת הסנאט, כל הסטודנטים הכותבים עבודת גמר מחקרית (תיזה) או לדוקטורט הכוללת מחקר בבני אדם חייבים לקבל אישור ועדת אתיקה למחקר בבני אדם.
לוח הזמנים להגשות: מיד לאחר אישור הצעת המחקר המורחבת על ידי הועדה החוגית לתארים מתקדמים.
את הפניות יש להגיש בשלב זה על פי הנחיות וועדת אתיקה באתר הפקולטה:
הפניות יוגשו לועדת האתיקה בשם ובחתימת הסטודנט והמנחה/ים. כל סטודנט ומנחה הכלולים בפנייה חייבים להציג אישור על סיום קורס אתיקה מקוון למחקר בבני אדם (פרטים באתר).
לשאלות ולסיוע במידת הצורך ניתן לפנות לגב׳ אורטל האס, מרכזת הועדה בדואר אלקטרוני: ohaas@univ.haifa.ac.il
לידיעתכם, במקרה של מחקרים שמתנהלים בתוך מוסדות חינוכיים של משרד החינוך, יש לפנות למשרד המדען הראשי לבירור צורך באישור מטעמם
לימודים לתואר שלישי (Ph.D.)
יושב ראש הוועדה לתארים מתקדמים: פרופסור טלי רוה
המסמך שלהלן בא להשלים את תקנון לימודי הדוקטורט האוניברסיטאי שאותו ניתן למצוא בכתובת האינטרנט:
הרשות ללימודים מתקדמים תואר שלישי
מטרת הלימודים ומהותם
התוכנית מיועדת לבעלי תואר שני ממוסד מוכר להשכלה גבוהה, במסלול עם כתיבת תזה (עבודת גמר מחקרית).
קהל היעד הם העוסקים בנושאי חינוך מתמטי או בתחומים קרובים: מורים למתמטיקה בכל רמות מערכת החינוך, מפתחי תוכניות וסביבות למידה, עוסקים בהוראת מתמטיקה במסגרת החינוך המיוחד ולקויות למידה. קהל יעד נוסף הוא בין אלו העוסקים במתמטיקה והם בעלי תואר במתמטיקה או במדעי המחשב, אשר מתעניינים בהרחבת תחום המחקר שלהם לחינוך מתמטי. סטודנטים בעלי תואר שני בתחומים אחרים (כמו מדעים מדויקים אחרים, הנדסה, פסיכולוגיה קוגניטיבית), אשר יעמדו בתנאי הקבלה, יחויבו בלימודי השלמה לפי החלטת ועדת הדוקטורט.
תוכנית לימודים
מסלול רגיל
משך הלימודים הינו כארבע שנים והוא מחולק לשני שלבים:
שלב מחקר א׳: משך הלימודים בשלב מחקר א’ לא יעלה על שנתיים מתחילת סמסטר הלימודים בו התקבל התלמיד (כולל חופשת הסמסטר/ הקיץ). במהלך תקופת לימודים זו, ולא יאוחר מסוף השנה האקדמית הראשונה, יידרש התלמיד להשלים את הצעת המחקר, לקבל את אישור המנחה להצעה ולהגישה לעיון הוועדה החוגית, וכן לעמוד בדרישות אחרות שהוטלו עליו על ידי הוועדה החוגית.
שלב מחקר ב׳: עם אישור הצעת המחקר, על ידי הגורמים המוסמכים לכך , יעבור הסטודנט למעמד של תלמיד מחקר שלב ב’. משך הלימודים בשלב ב’ יהיה פרק הזמן שבין סיום שלב מחקר א’ ועד ארבע שנים מתחילת הסמסטר בו התקבל התלמיד ללימודי תואר שלישי. במהלך תקופת לימודים זו, יידרש התלמיד להשלים את כתיבת עבודת הדוקטורט, לקבל את אישור המנחה, אישור הוועדה החוגית, וכן להגישה לרשות ללימודים מתקדמים לצורך שיפוט.
כל תכתובת של הסטודנט עם המחלקה בעניינים אקדמיים חייבת להיות בידיעת המנחה ובאישורו בכתב.
במסגרת לימודי הדוקטורט על התלמיד ללמוד שלושה קורסים לפחות בהתאם להמלצת מנחה/ים העבודה.
מסגרת הכשרה בית ספר בלום
תלמיד ותלמידות מחקר אשר יחלו את לימודיהם החל משנת הלימודים תשפ"ה יחויבו להשלים במהלך לימודיהם 7 מפגשים מתוך מסגרת ההכשרה של בית ספר בלום. הרשות ללימודים מתקדמים, בית ספר בלום ממליץ להשתתף ב 12 מפגשים לפחות. הוועדה ללימודי תואר שלישי רשאית להכיר בגין השתתפות ב 7 מפגשים, כקורס בהיקף של שעה סמיסטריאלית ןבגין השתתפות ב 12 מפגשים, כקורס בהיקף של 2 שעות סמסטריאליות.
תנאי קבלה ונהלים
תנאי קבלה ונהלי דוקטורט בחוג לחינוך מתמטי יהיו בהתאם לתקנון התואר השלישי של אוניברסיטת חיפה. להלן נהלים ייחודיים במחלקה לחינוך מתמטי.
מסלול רגיל
בקשות להתקבל ללימודים לקראת התואר דוקטור לפילוסופיה בחוג לחינוך מתמטי תתקבלנה רק מסטודנטים שסיימו את תואר המוסמך בנושאים הקשורים לתחום דעת זה בציון משוקלל של 90 לפחות, וציון של 86 לפחות בעבודת התיזה לתואר שני.
הליך הגשת המועמדות
מועמד המבקש להגיש את מועמדותו ללימודי תואר שלישי בתחום החינוך המתמטי, ייצור קשר עם מנחה במחלקה לחינוך מתמטי. לאחר קבלת הסכמה בכתב להנחייתו מהמנחה, יירשם הסטודנט באינטרנט. בנוסף, יש להעביר אל מזכירות המחלקה לחינוך מתמטי ארבע תיקיות הכוללות, כל אחת מהן את המסמכים הבאים:
צילום גליונות ציונים לתואר ראשון ותואר שני וצילום תעודות
קורות חיים בעברית ובאנגלית
טופס הסכמה של מנחה להדריך את העבודה
מכתב מהמנחה המיועד בדבר נושא המחקר, חשיבותו וחדשנותו
הצעת מחקר ראשונית חתומה על ידי המנחה המיועד בהיקף של 3-4 עמודים המציגה את רקע ותכנית המחקר המתוכנן (הנחיות לכתיבת הצעת מחקר ראשונית ניתן למצוא באתר המחלקה לחינוך מתמטי)
נושא ותקציר המחקר באנגלית בהיקף של כחצי עמוד
צילום תקציר עבודת הגמר המחקרית (תיזה)
לפחות שני מכתבי המלצה מחברי סגל אקדמי, אשר יישלחו ישירות על ידי הממליצים אל הוועדה החוגית. אחד ממכתבי ממכתבי ההמלצה יהיה מטעם מנחה עבודת הגמר המחקרית. אלא אם כן, מנחה עבודת הגמר המחקרית הוא המנחה המיועד לתואר השלישי. במקרה זה, לא נדרשת המלצה אקדמית מטעמו וניתן להסתפק בהמלצה אקדמית אחת בלבד.
את פרטי המנחים ותחומי ההנחיה שלהם ניתן למצוא באתר החוג לחינוך מתמטי.
מבנה הצעה טרומית של מחקר הדוקטורט
הצעה טרומית תוגש בשלב הרשמה ללימודי הדוקטורט.
מטרת ההצעה הטרומית של עבודת הדוקטורט הינה הצהרת כוונות בנוגע למחקר המתוכנן. ההצעה צריכה לשקף בקיאות של המועמד בספרות המקצועית בתחום ולהציג בבהירות את תכנית המחקר על כל היבטיה.
ההצעה תכלול:
- כותרת העבודה (בעברית ובאנגלית), שם המועמד, שם המנחה ותאריך ההגשה
- תקציר מתורגם (כלומר, ייכתב באנגלית אם ההצעה כתובה בעברית, או ייכתב בעברית אם ההצעה כתובה באנגלית) באורך של חצי עמוד
- רציונל המחקר וחשיבותו
- תיאור ראשוני של רקע תיאורטי המהווה את הבסיס עליו יישען המחקר המוצע וממנו נובעות שאלות המחקר. הרקע צריך לכלול:
4.1 גישות התיאורטיות הרווחות בתחום הרלוונטי
4.2 סקר מחקרים מרכזיים ועדכניים בתחום
- תיאור ראשוני של דרך ביצוע המחקר
5.1 מטרת ושאלות המחקר / השערות המחקר
5.2 מערך המחקר, כולל אוכלוסיית המחקר ואופן איסוף הנתונים
5.3 דרכי ניתוח הנתונים
- היבטים אתיים
- ביבליוגרפיה
- אישור המנחה (על המנחה לחתום על הצעה טרומית ובכך לאשר את הסכמתו לתוכנה)
היקף הצעה טרומית
עד 2000 מילים, לא כולל תקציר וביבליוגרפיה (כ-3-4 עמודים)
הטקסט יהיה בגופן 12, ברווח של 1.5, שוליים של 2.5 סנטימטר בכל צד.
מסלול ישיר
מסלול לימודים זה מיועד לסטודנטים מצטיינים, בעלי תואר בוגר בציון של 90 לפחות בכל אחד מחוגי הלימוד, שיש ברצונם להמשיך ברצף לקראת לימודי דוקטורט ושהחוג רואה בהם מועמדים ללימודי תואר שלישי.
לימודי השלמה (מחקר מקדים)
מועמד המבקש להירשם להשלמה למסלול לימודי מחקר מקדים והינו בעל תואר ״מוסמך״ ללא עבודת גמר מחקרית, חייב למלא את התנאים הבאים:
להיות בעל ציון סופי 90 בלימודי תואר שני.
ימציא אישור בכתב ממנחה, אשר מסכים להנחותו בעבודת הגמר המחקרית ושבהנחייתו ישלים את כתיבת עבודת הגמר המחקרית (תזה).
במידת הצורך יעמוד בתכנית הלימודים, אשר תוטל עליו על ידי הוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי.
משך הלימודים הנורמטיבי במסלול זה הינו שנה אחת בלבד.
סיום הלימודים במסלול אינו מהווה קבלה אוטומטית ללימודי תואר שלישי. המועמד יגיש את מועמדותו והוועדה החוגית ללימודי תואר שלישי תמליץ בפני הדיקן ללימודים מתקדמים האם לקבל את המועמד ללימודי תואר שלישי.
ועדת אתיקה
חובה לקבל אישור ועדת אתיקה להצעת המחקר אם המחקר המוצע הוא מחקר בבני אדם.
על פי החלטת הסנאט, כל הסטודנטים הכותבים עבודת גמר מחקרית (תיזה) או לדוקטורט הכוללת מחקר בבני אדם חייבים לקבל אישור ועדת אתיקה למחקר בבני אדם.
לוח הזמנים להגשות: מיד לאחר אישור הצעת המחקר המורחבת על ידי הועדה החוגית לתארים מתקדמים.
את הפניות יש להגיש בשלב זה על פי הנחיות וועדת אתיקה באתר הפקולטה:
https://edu.haifa.ac.il/research-ethics-committee-human-faculty-of-education-university-of-haifa/
הפניות יוגשו לועדת האתיקה בשם ובחתימת הסטודנט והמנחה/ים. כל סטודנט ומנחה הכלולים בפנייה חייבים להציג אישור על סיום קורס אתיקה מקוון למחקר בבני אדם (פרטים באתר).
לשאלות ולסיוע במידת הצורך ניתן לפנות לגב׳ אורטל האס, מרכזת הועדה בדואר אלקטרוני:
ohaas@univ.haifa.ac.il
לידיעתכם, במקרה של מחקרים שמתנהלים בתוך מוסדות חינוכיים של משרד החינוך, יש לפנות למשרד המדען הראשי לבירור צורך באישור מטעמםמחלקה
תעודת הוראה במתמטיקה
יושב ראש התכנית לתעודת הוראה: דוקטור שי אולשר
במחלקה לחינוך מתמטי מתקיימים לימודי תעודת הוראה לבית הספר העל יסודי.
מטרת הלימודים ומהותם
הסטודנטים הלומדים לתעודת הוראה במתמטיקה ירכשו ידע תיאורטי משולב עם ידע מעשי בתחום הוראת המתמטיקה:
היבטים פסיכולוגיים, חינוכיים ופילוסופיים של למידת והוראה
היבטים קוגניטיביים ונוירו-קוגניטיביים של למידת המתמטיקה
טיפוח יכולת מתמטית בתלמידים בעלי רמות שונות של הישגים
יישומי טכנולוגיה בהוראת המתמטיקה
בניית משימות, הערכת הישגים, ניהול למידה.
תנאי קבלה
נתיב א׳ – לבוגרי תואר ראשון באוניברסיטה במקצועות עתירי מתמטיקה
לתכנית יתקבלו בוגרי תואר ראשון במתמטיקה או במקצועות עתירי מתמטיקה באוניברסיטאות שעומדים בתנאים הבאים: (א) ממוצע הציונים במקצועות המתמטיים הוא 75 לפחות, (ב) קורסים במתמטיקה בהיקף של 30 שעות שבועיות סמסטריאליות. התכנית מזכה בפטור משכר לימוד על לימודי תעודת הוראה.
נתיב ב – לימודי תעודת הוראה במקביל ללימודים לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה
לתכנית יתקבלו תלמידים הלומדים תואר ראשון במתמטיקה, מדעי המחשב, מערכות מידע וסטטיסטיקה בתנאים הבאים: (א) סיום שנתיים של לימודי תואר ראשון, (ב) ממוצע של 75 בקורסים מתמטיים בלימודי תואר ראשון, (ג) קורסים במתמטיקה שנלמדו בתאר ראשון התכנית מזכה בפטור משכר לימוד על לימודי תעודת הוראה.
נתיב ג – לימודי תעודת הוראה במקביל ללימודים לתואר שני באוניברסיטת חיפה
לתוכנית יתקבלו תלמידים שהתקבלו לתואר שני בחינוך מתמטי או במתמטיקה, סטטיסטיקה, מערכות מידע, מדעי המחשב וכלכלה. תנאי קבלה במסלול זה כוללים: (א) ממוצע של 75 בקורסים מתמטיים בלימודי תואר ראשון, (ב) קורסים במתמטיקה שנלמדו בתאר ראשון . התכנית מזכה בפטור משכר לימוד על לימודי תעודת הוראה.
התוכנית במסלול הדו שנתי מזכה בפטור משכר לימוד על תעודת ההוראה.
לימודי קריירה שנייה
נתיבים א׳ ו-ג׳ מתאימים גם להסבת אקדמאים המחפשים קריירה שנייה בהוראת המתמטיקה.
תנאים נוספים:
במקרים מסויימים יזומנו מועמדים לראיונות קבלה.
בדרך כלל יועדפו הסטודנטים בעלי הממוצעים הגבוהים ביותר.
סטודנטים, שעברית היא לא שפת האם שלהם, נדרשים להשיג ציון של 120 לפחות בבחינת ידע בעברית (יע״ל).
סטודנטים המסיימים את לימודיהם יהיו זכאים לתעודת הוראה לעל יסודי. על מנת לקבל תעודת הוראה לכיתות י"א וי"ב עליהם לדאוג להשלמת הקורסים על פי מסמך רישיונות לפי הפירוט הבא:
חשבון אינפיניטסימלי א 4 נקודות
חשבון אינפיניסימלי ב 4 נקודות
אלגברה ליניארית 6 נקודות
מתמטיקה דיסקרטית או תורת הקבוצות 4 נקודות
פונקציות מורכבות או משוואות דיפרנציאליות 4 נקודות
הסתברות וסטטיסטיקה 4 נקודות
מבנים אלגבריים או גיאומטריה או שונות 4 נקודות
מבנה הלימודים
הלימודים נמשכים שנה או שנתיים במהלכם לומד הסטודנט שיעורים בהיקף של 40 נקודות. כמו כן, במידת הצורך, הסטודנט חייב לשלב במהלך לימודיו את ההשלמות. מידע מפורט על נהלים הקשורים בלימודים, בהכשרה מעשית ובדרישות השלמה שונות מופיע בהמשך. על הסטודנט לעיין במידע, להכיר אותו ולעמוד בדרישות.
תכנית הלימודים
הלימודים מתנהלים בשני מסלולים: מסלול דו-שנתי ומסלול חד-שנתי. על הסטודנט לצבור 40 נקודות באמצעות הקורסים המפורטים בטבלה. במידת הצורך צריך ללמוד השלמות מהחוג למתמטיקה שלא נלמדו קודם.
לימודי תעודת ההוראה במסלול הדו-שנתי מיועדים לסטודנטים אשר סיימו לפחות את חובות שנה ב׳ של התואר ראשון בחוג למתמטיקה, בחוג למדעי המחשב, או בחוגים אחרים במקצועות עתירי מתמטיקה. במסלול הדו-שנתי יכולים ללמוד גם סטודנטים שסיימו כבר את התואר הראשון או שנמצאים במהלך תואר שני. על מנת לסיים את הלימודים לתעודת ההוראה, על הסטודנט לסיים לימודים בחוגים הללו. היקף של לפחות 40 שעות שבועיות סמסטריאליות של לימודים בקורסים מתמטיים בתואר ראשון הינו הכרחי לקבלת תעודת ההוראה.
המסלול החד-שנתי מיועד לתלמידי כול הנתיבים, שסיימו את כל חובות התואר ראשון בחוג למתמטיקה, בחוג למדעי המחשב, או בחוגים אחרים במקצועות עתירי מתמטיקה (בהיקף לפחות 40 שעות שבועיות סמסטריאליות של לימודים בקורסים מתמטיים בתואר ראשון.
סטודנטים אשר סיימו את החוג למתמטיקה או מדעי המחשב באוניברסיטת חיפה פטורים מהשלמות.
בתכנית דו-שנתית יתקיימו הלימודים לפי החלוקה המוצגת בטבלה. בתכנית חד-שנתית יילמדו כל הקורסים בשנה אחת.
מספר קורס שם סוג נקודות
חובות שנה א׳ (12 – 14 נקודות)
317.3501 תיאוריה ומעשה בהוראת מתמטיקה א׳- גיאומטריה סמינר דידקטי 4
317.3501 תיאוריה ומעשה בהוראת מתמטיקה ב׳- אלגברה ואנליזה סמינר דידקטי 4
317.2560 התנסות מעשית- חינוך והוראה יישומית חלק א' 2
הכשרה מעשית בשנה
317.2561 התנסות מעשית- חינוך והוראה יישומית חלק ב' 2
317.2562 התנסות מעשית א'- פיתוח מקצועי חלק א' 2
317.2563 התנסות מעשית א'- פיתוח מקצועי חלק ב' 2
הכשרה מעשית בשנתיים שנה א'
317.2503 התנסות מעשית בהוראת מתמטיקה א' חלק א' – 1
317.2505 התנסות מעשית בהוראת מתמטיקה א' חלק ב' – 1
חובות שנה ב׳ (8-10 נקודות)
317.2511 תהליכי הוראת מתמטיקה קורס דידקטי 4
317.2514 כלים דיגיטליים בהוראת המתמטיקה קורס דידקטי 4
התנסות מעשית בשנתיים שנה ב'
317.3502 התנסות מעשית בהוראת מתמטיקה ב׳ – חלק א׳ התנסות מעשית 1
317.3504 התנסות מעשית בהוראת מתמטיקה ב׳ – חלק ב׳ התנסות מעשית 1
חובה שנה א' או שנה ב' (8 נקודות)
313.1101 מבוא לתכנון לימודים 2
313.2167 הערכה חינוכית שיעור 2
313.2151 שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בכיתה 2
318.2011 פסיכולוגיה חינוכית 2
קורס בחירה שנה א' או שנה ב (8 נקודות)
313.2110 חשיבה מיחשובית 2
319.1008 מבוא לחינוך מיוחד 2
313.2151 שבירת כותלי בית ספר למידה בעידן ידע 2
319.1406 למידה וזיכרון 2
319.2505 אסטרטגיות לימודיות 2
318.3702 טיפוח סביבה מיטיבה ואכפתית בחינוך 4
קורס בחירה מהחוג למתמטיקה – 4
קורס בחירה נוסף מהחוג למתמטיקה- 4
סך הכול 40 נקודות
הערות: לסטודנטים הלומדים לתואר שני בחינוך מתמטי בשילוב עם תעודת הוראה המערכת תיבנה באופן אישי. כמו כן, סטודנטים אשר חוייבו בעד שני קורסים מהחוג למתמטיקה ילמדו אותם כקורסי בחירה בתוך תעודת ההוראה.
נהלים
נהלים הקשורים בתכנית הלימודים
א. תכנית הלימודים המחייבת את הסטודנט היא התכנית המתפרסמת בשנה בה החל הסטודנט את לימודיו בחוג לחינוך מתמטי.
ב. החוג רשאי להכניס שינויים בתכנית הלימודים המופיעה בשנתון ללא הודעה מוקדמת. שינויים, הודעות באתר החוג, פרסומים על לוח המודעות, ופירסומים אלקטרוניים במהלך השנה מחייבים את הסטודנט.
ג. סטודנט שהפסיק לימודיו וחזר ללמוד כעבור תקופה העולה על שנתיים, ילמד לפי תכנית הלימודים של השנה בה חידש לימודיו. אם חלפו שש שנים ומעלה מאז הפסיק הסטודנט את לימודיו, תחול התיישנות על השיעורים שלמד.
ד. אם יחולו שינויים בחוג למתמטיקה, ואחד מן השיעורים שנלקחו כחובת השלמה לא יתקיים, הסטודנט יחוייב בקורס אחר.
ה. כאשר בקורס השלמה מתקיים תרגיל, הסטודנט יחוייב בו כחלק מדרישות ההשלמה.
ו. כל שינוי או חריגה מתכנית הלימודים (כמו מעבר ממסלול למסלול, שיעורים חלופיים) יעשה אך ורק על ידי פנייה בכתב לראש החוג ובאישורו.
ז. סדר לימוד הקורסים כפי שהוא מופיע בשנתון מחייב את הסטודנט. אין להקדים וללמוד קורסים שלא לפי הסדר הקבוע בתכנית הלימודים אלא באישור ראש החוג. סדר לימוד השיעורים הוא על אחריות הסטודנט בלבד. כל שינוי שיחול בתכנית הלימודים יחול גם עליו.
ח. הציון הנדרש בכל אחד מהקורסים הבאים: כלים דיגיטליים בהוראת המתמטיקה, תיאוריה ומעשה בהוראת מתמטיקה א׳ ו-ב׳, חייב להיות 70 לפחות.
נהלים הקשורים בהתנסות מעשית בהוראת המתמטיקה
ט. האימון בבית הספר הוא חלק מהותי, משמעותי ובלתי נפרד מתכנית הלימודים לתעודת הוראה ומהווה נדבך מרכזי והכרחי בתכנית הלימוד כולה.
י. חובת האימונים בהוראה חלה על כל הסטודנטים הלומדים לתעודת הוראה. תלמידי מסלול חד שנתי יתאמנו יומיים בשבוע במהלך שנה אחת. תלמידי מסלול דו שנתי יתאמנו יום אחד בשבוע במשך שנתיים.
יא. שנת האימונים בהוראה מתחילה עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית ומסתיימת בסוף שנת הלימודים בבתי הספר.
יב. האימונים בהוראה מתקיימים בהתאם לימי הלימוד במערכת החינוך ובהתאם ליום האימונים שבו ייקבע השיבוץ של הסטודנט בבית הספר, כולל חופשת הסמסטר.
יג. משך יום האימונים בהוראה הינו 5 שעות בשבוע במסלול דו שנתי ו-10 שעות בשבוע במסלול חד שנתי (5 שעות בכל בית ספר).
יד. האימונים בהוראה מתקיימים בבתי ספר במחוזות חיפה, צפון ומרכז. השיבוץ הינו על פי שיקולי החוג בלבד ולא מתוך שיקולים פרטניים ואינדיבידואליים, כגון קירבה גיאוגרפית לאזור מגוריהם של הסטודנטים או העדפותיהם האישיות.
טו. השיבוץ לבית הספר יקבע על ידי מרכזת האימונים בהוראה בתיאום עם הסטודנט ובית הספר בו ישובץ הסטודנט.
טז. הסטודנטים לא ישובצו לאימונים בהוראה בבתי הספר שבהם הם מועסקים כמורים או כממלאי מקום מורים. על הסטודנט חלה החובה לדווח על שיבוץ בבית הספר שבו הוא עובד, כדי שישונה שיבוצו באימונים בהוראה בהתאם לכלל הקבוע בראש סעיף זה.
יז. חובותיו ומטלותיו של הסטודנט מפורטים בחוברת אשר תימסר להם עם פתיחת שנת האימונים. הסטודנט מחויב לעמוד בכל הנדרש על פי חוברת זו.
יח. האימונים בהוראה יתקיימו באותה שנה שבה לומד הסטודנט בקורס הדידקטיקה ובמקביל לקורס הדידקטיקה בהוראת המתמטיקה. אם יופסקו אימוני ההוראה של הסטודנט (מכל סיבה שהיא, לרבות הפסקה ביוזמתו של הסטודנט) יופסקו אוטומטית גם לימודי הדידקטיקה בהוראת המתמטיקה באותה השנה.
יט. סטודנט שלא יסיים חובותיו באימונים בהוראה חייב להירשם מחדש לאימונים בהוראה במתכונת שנתית. בנסיבות אלה עליו לחזור על לימודיו בקורס הדידקטיקה במתמטיקה.
כ. פטור מאימונים בהוראה (שנה אחת בלבד) יינתן לסטודנטים שעבדו כמורים למתמטיקה בחטיבת ביניים או חטיבת עליונה במשך 7 שנים. בקשה לפטור כאמור, יש להגיש בכתב למרכזת האימונים בהוראה בצירוף מסמכים מאגף כוח אדם במשרד החינוך.
כא. הציון העובר באימונים בהוראה הינו 75.
הודעה על ימי השיבוץ לבתי הספר תפורסם בסמוך לתחילת שנת הלימודים במערכת החינוך (סוף אוגוסט או תחילת ספטמבר, באתר החוג)
סטאז׳ בהוראה
עם סיום הלימודים בחוג יקבל הסטודנט תעודת הוראה המצביעה על כך שסיים חובותיו בחוג (לימודים תיאורטיים והכשרה מעשית). כדי ללמד בבית ספר על הסטודנט לקבל את רשיון ההוראה ממשרד החינוך, ואותו יוכל לקבל רק לאחר שנת ההתמחות בבית הספר (עבודת הוראה במתמטיקה בבית ספר על יסודי), המלווה בסדנת התמחות (סדנת סטאז׳).
במהלך שנת ההתמחות ילווה את הסטודנט בבית הספר מורה מיוחד, שיסייע לו להקלט בעבודתו. חובת מציאת העבודה בשנת ההתמחות חלה על הסטודנט. עבודה זו תהיה בהוראת מתמטיקה בבית ספר על יסודי בהיקף של 8 שעות שבועיות ומעלה, או על פי דרישות עדכניות של משרד החינוך. בשנת ההתמחות משתכר הסטודנט משכורת של מורה בפועל והיא נחשבת כשנת וותק לפנסיה, בכפוף להנחיות משרד החינוך. סדנת התמחות (סדנת סטאז׳) מתקיימת באוניברסיטת חיפה ומיקודה ליווי הסטודנט בבית הספר ותמיכה בתהליך ההתמחות. הסדנא תמומן על ידי הסטודנטים ותתקיים במסגרת המחלקה ללימודי המשך והתפתחות מקצועית בחינוך באוניברסיטת חיפה (לפרטים ניתן לפנות לטלפון 04-8240868, או 04-8240208).
בקשות פטור
סטודנט רשאי לבקש פטור משיעור על סמך לימודים או התנסות קודמת באותו תחום. בקשתו תשקל בהתייעצות עם מרצה השיעור. סטודנט שלמד שיעורים מקבילים בחוגים אחרים וסיים בציון 70 לפחות זכאי לפטור בהיקף של עד 8 נקודות. הבקשות תתקבלנה בצרוף תדפיס ציונים וסילבוסים של הקורסים שלמד. ללא מסמכים לא תדון הוועדה בבקשה. שיעורים שיוכרו כפטור לא ישוקללו בציון הגמר וידווחו במערכת השיעורים כפטור.
לא ניתן לקבל פעמיים ״פטור״ על סמך אותו הקורס.
את בקשות הפטור יש להגיש עד תחילת שנת הלימודים.
נוכחות
ככלל, הנוכחות בכל הקורסים הינה חובה, אלא אם כן, נמסר אחרת על ידי המרצה.
עיון בבחינה
סטודנט יוכל לעיין במחברת המבחן הסרוקה בפורטל שלו.
ערעור על ציון
ערעור על ציון יש להגיש תוך 10 ימים מיום פרסום הציונים על טופס המיועד לכך בפורטל. הבחינה תיבדק מחדש והציון האחרון ידווח למחשב גם אם הוא נמוך מהקודם. תוצאות הערעור הן סופיות ומחייבות.
סיום חובות לימודים
סטודנט המגיש עבודה אחרונה לסיום חובותיו לתעודה, ירשום ויחתים את העבודה במזכירות החוג, כמו כן, ימלא את ״טופס היושרה האקדמית״ המיועד לכך ויצרפו לעבודה. עבודות ניתן למסור במהלך הקורס, או לא יאוחר מסוף החופשה שלאחר הסמסטר בו נלמד הקורס, אלא אם כן המרצה מסר תאריך מוקדם יותר. סטודנט שלא סיים חובותיו בזמן הנזכר לעיל ירשם שנית לקורס או לקורס חלופי.
ממוצע לימודים במקצועות מתמטיים 75 לפחות והשלמת 52 נקודות במתמטיקה הינם תנאים לקבלת תעודת הוראה.
שקלול
עם קבלת הציון האחרון יודיע הסטודנט על סיום חובותיו למזכירות החוג. לאחר קבלת הודעה זו תיבדק זכאותו לתעודה והסטודנט יוזמן לחתום על השקלול. אם הסטודנט לא יגיע לחתום תוך חודש מיום ההזמנה, ישלח השקלול למדור בוגרים ותיקו יסגר.
מועד הזכאות לתואר יהיה התאריך שבו השלים הסטודנט את חובתו האחרונה (בחינה, הגשת עבודה וכדומה). למען הסר ספק, בתיקון, שיפור או חזרה על קורס, תאריך הזכאות יהיה תאריך התיקון, השיפור או החזרה על הקורס.
נהלים הקשורים להערכה
א. הפצת ציוני הבחינות והציונים הסופיים נעשית באופן אישי, לכל סטודנט, ישירות לאפליקציה ולפורטל הסטודנטים.
אנא שימו לב, לא יימסרו ציונים בטלפון.
ב. עבודות תחולקנה לסטודנטים בשעת קבלה על ידי המרצה או עוזר ההוראה ולא באמצעות מזכירות החוג.
ג. הסטודנטים מתבקשים להשאיר אצלם עותק מכל עבודה המוגשת למרצה או למזכירות.
תנאי מעבר משנה לשנה
בכדי לעבור משנה לשנה בלימודי תעודת ההוראה (ואף כדי לסיים את הלימודים, כמפורט גם בפיסקה הבאה) על הסטודנט לעמוד בתנאים הבאים:
א. ממוצע ציוניו בלימודי התעודה יהיה 70 לפחות, ובכל אחד מהשיעורים: כלים דיגיטליים בהוראת המתמטיקה, תיאוריה ומעשה בהוראת המתמטיקה א׳ ו-ב׳ והתנסות מעשית בהוראה הציון יהיה 70 לפחות.
ב. אם תנאי זה אינו מתקיים יופסקו לימודי הסטודנט לתעודת הוראה.
ג. נמצא מתאים להוראה על סמך חוות דעת המבוססת על מעקב שוטף של מוריו ומדריכיו לתעודת ההוראה.
ד. עמד בכל הדרישות לקראת השלמת לימודים (לעיל).
דרישות לקראת השלמת לימודים
א. דרישות המעבר משנה לשנה חלות גם בשלב סיום הלימודים, ובכלל זה הדרישה לגבי ממוצע הציונים, הציונים בשיעורי הוראת המקצוע והציון בחוג של תחום הדעת. לא ניתן לקבל תעודת הוראה אם אחד מהתנאים (או יותר) אינו מתקיים.
ב. במקרים בהם הסטודנט נרשם לשיעורי בחירה מעבר לנדרש, שיעורים אלה לא ילקחו בחשבון.
ג. סטודנט שנרשם לשיעור למרות שאינו רשאי ללמוד בו, רישומו לשיעור יבוטל גם אם נבחן וקיבל ציון.
ד. סטודנטים חייבים להשלים את חוק לימודיהם תוך פרק הזמן הקצוב בכל מסלול.
קבלת תעודת הוראה
סטודנט יקבל תעודת הוראה לאחר שעמד בתנאים הבאים:
א. זכאי לתואר תואר ראשון.
ב. סיים בהצלחה את לימודיו לתעודת הוראה בכל השיעורים, כולל שיעורי ההשלמה הנדרשים במתמטיקה (בציון הנדרש).
ג. ממוצע משוקלל בלימודי תעודת הוראה של 76 לפחות.
ד. ממוצע ציוניו בחוג תחום הדעת הוא 75 לפחות.
ה. נמצא מתאים להוראה על סמך חוות דעת המבוססת על מעקב שוטף של מוריו ומדריכיו לתעודת ההוראה.
ו. עמד בכל הדרישות לקראת השלמת לימודים (לעיל).
הפסקת לימודים
הפסקת לימודים ביוזמת החוג
החוג רשאי להפסיק לימודיו של סטודנט, אשר נמצא בלתי מתאים להוראה במסגרת ההתנסות המעשית ולימודי ההוראה, או בשל התנהגות בלתי הולמת חמורה. כמו כן, תשקל הפסקת לימודיו של סטודנט בשל גרירה מתמשכת של הלימודים מעבר לזמן הקצוב ובשל התנהלות בלתי סדירה של הלימודים. ההחלטה על הפסקת לימודים תיעשה על סמך חוות דעת של חברי הסגל והמורים המאמנים. סטודנט שנכשל פעמיים (או לא השלים לימודיו) באחד הקורסים או בהכשרה מעשית, לא יוכל לסיים לימודיו. כמו כן יופסקו לימודיו (לתעודת הוראה) של סטודנט, שממוצע ציוניו בתחום הדעת נמוך מ-75.
סטודנט שלימודיו הופסקו בשל כישלון בקורס חובה יוכל להירשם מחדש לחוג בתום תקופה של שלוש שנות צינון. הסטודנט יצטרך לעמוד בתנאי הקבלה של החוג לכשירשם מחדש. אחרי שלוש שנים הסטודנט נחשב לסטודנט חדש וכל הקורסים שלמד לא יוכרו לו.
הפסקת לימודים ביוזמת הסטודנט
סטודנט שהתקבל ללימודי החוג אך לא מימש לימודיו ומבקש ללמוד בחוג בשנה שלאחר שנת קבלתו חייב להירשם מחדש.
סטודנט שביקש להפסיק את לימודיו במשך השנה הראשונה, ומבקש לחדש את לימודיו בשנה שלאחריה, חייב להירשם מחדש.
סטודנט המפסיק לימודיו לאחר תום שנת לימודיו הראשונה חייב להודיע על כך בכתב לראש החוג.
סטודנט המבקש לחדש לימודיו אחרי שנתיים ויותר חייב לפנות בכתב לראש החוג, שישקול את קבלתו מחדש ועשוי לחייבו בשיעורי רענון.
סטודנט שהפסיק את לימודיו למשך שש שנים ויותר, חלה התיישנות על לימודיו.
סטודנט שסיים את לימודיו לתעודת הוראה בחוג לחינוך מתמטי ולא סיים את החוג בתחום הדעת במשך שש שנים, זכאותו לתעודת הוראה בטלה.
מעבר מאוניברסיטאות אחרות
סטודנטים מחוגים להוראה או מחלקות להכשרת מורים, שהם בעלי תואר ראשון במתמטיקה המבקשים להשלים לימודי תעודת הוראה בחוג לחינוך מתמטי באוניברסיטת חיפה, תישקל קבלתם על ידי ועדת הקבלה של החוג.