בית הספר למדעי הים על שם ליאון צ׳רני
בית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני
ראש בית-הספר: פרופסור דן צ'רנוב
ראש מינהל: גברת שרון ליפר
בית הספר למדעי הים הוקם בשנת 2008 והינו המרכז האקדמי הגדול ביותר למדעי הים בישראל. עם צוות חוקרים רב-תחומי, מעבדות מתקדמות ושיתופי פעולה בינלאומיים, אנו עומדים בחזית המחקר הימי בישראל.
תחומי מחקר והשפעה: הסביבה הימית הפכה בשנים האחרונות לאחד ממוקדי העניין הגלובליים בשל חשיבותה בתיווך שינויי האקלים, כמו גם כמקור לאספקת משאבים רבים כמו מזון, מים, אנרגיה ועוד. הים וחופיו הם משאב חיוני להתפתחות מדינות רבות, אך עם זאת, משאב מוגבל ובלתי מתחדש. הגידול המתמיד באוכלוסייה מציב לחצים הולכים וגוברים על הסביבה הימית וניצול משאבים כגון דגה, התפלה, גז טבעי, נפט, מלח ומינרלים אחרים. ניצול משאבים אלה נוגע ישירות להיבטים תרבותיים וחברתיים בעבר, בהווה ובעתיד. נושאי המחקר מגוונים ומשלבים תחומי ידע שונים – פיזיקליים, גאולוגיים, כימיים, ביולוגיים, טכנולוגיים, הנדסיים וחברתיים – אשר משפיעים זה על זה ומחייבים גישה מחקרית הוליסטית.
בית הספר חותר לחקר ולימוד ההיבטים השונים של הסביבה הימית ולפיתוח בר קיימא של משאביה, לטובת רווחת החברה הישראלית. החוקרים שלנו מתמקדים בפעילות מחקרית ואקדמית במזרח הים התיכון – אזור מפתח לעתידה של מדינת ישראל (כמו פיתוח מאגרי גז, התפלת מים, איים מלאכותיים וחקלאות ימית) – וכן מקיימים מחקרים באתרים נוספים בישראל ובעולם (ים סוף, ים המלח, כנרת).
חוויית הלימודים: הסטודנטים בבית הספר נהנים מחוויית לימודים עשירה ומגוונת, עם דגש על מחקר והוראה מעשיים בים. הלימודים כוללים השתתפות בהפלגות מחקר, עבודה במעבדות מתקדמות, ופעילות מחקרית בשטח. אנו מעודדים חשיבה ביקורתית ויצירתית, ומשלבים סטנדרטים מקצועיים גבוהים עם גישות רב-תחומיות, על מנת להכשיר את דור המנהיגים הבא בתחום מדעי הים.
תכניות לימוד:
- החוג למדעים גיאו־ימיים ע"ש שטראוס (M.Sc., Ph.D.)
- החוג לביולוגיה ימית (M.Sc., Ph.D.)
- החוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר (M.Sc., Ph.D.)
- החוג לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת (M.Sc)
- התכנית ליחסים בינלאומיים, עם התמחות באסטרטגיה ימית (MA)
תשתיות ומתקנים :בית הספר כולל למעלה מ-30 מעבדות מחקר הפרוסות במספר אתרים: קמפוס הכרמל, החוג לטכנולוגיות ימיות בתל שקמונה בחיפה, ותחנת מוריס קאהן לחקר הים בשדות ים ושלוחתה באשדוד.
הישגים ודירוגים: בשנת 2023, דורג בית הספר במקום ה-28 בעולם בדירוג Times Higher Education והוא מציג את התכנית הישראלית היחידה הנכללת בדירוג האקדמי של שנחאי לתוכניות בינלאומיות באוקיינוגרפיה, ומציב את אוניברסיטת חיפה בין 200 האוניברסיטאות המובילות בתחום בעולם.
שיתופי פעולה: אוניברסיטת חיפה נבחרה על-ידי המועצה להשכלה גבוהה להוביל את המרכז הישראלי לחקר הים התיכון (MERCI) בשיתוף עם אוניברסיטאות המחקר בישראל, המכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל), המכון הגיאולוגי ומכללת רופין.
כמו כן, מקיים ביה"ס שיתופי פעולה עם מכונים ומוסדות אקדמיים לאומיים ובינלאומיים ידועים במדעי הים.
שעות קבלה ופרטי יצירת קשר:
ימים א׳-ה׳, בין השעות 12:00-10:00, חדר 276, קומה 2, בניין רב תכליתי.
טלפון: 04-8288790, דוא"ל: marine-info@univ.haifa.ac.il
אתר בית הספר באינטרנט: marsci.haifa.ac.il
באתר זה מופיע מידע אודות תחומי המחקר וסגל המרצים בבית הספר, מידע הנוגע לקבלה למסלולים השונים בביה״ס ולוח מודעות המתעדכן באופן שוטף.